Kerkdienst gemist:

Gemeentebrief 2023-03

Derde collecte in januari

Binnen de diaconie hebben we overlegd over de bestemming van de derde collecte. Omdat we het streefbedrag voor Water for Life inmiddels ruim hebben overschreden willen we de derde collecte nu regelmatig gebruiken voor andere noodhulp. In samenspraak met de stichting Water for Life hebben we besloten om alleen nog de eerst zondag van de maand voor dit doel te collecteren.
U kunt uiteraard nog steeds deze stichting blijven steunen via stortingen op rekening van de diaconie onder vermelding WfL.
In januari zullen we de ingezamelde gaven besteden aan Oekraïne omdat daar door de Russische terreur heel veel mensen zonder verwarming en elektriciteit de bitterkoude winter moeten overleven. Via de stichting Christian Refugee Relief, waarbij onze dorpsgenoot Rien de Jong nauw betrokken is, willen deze slachtoffers van Russische oorlogsmisdaden graag helpen. Zij verzorgen transporten
naar Oekraïne met een breed scala aan hulpgoederen. In een van de komende diensten zal Rien hier ook meer over komen vertellen. De derde collectes van 15, 22 en 31 januari zullen we samenvoegen met die van afgelopen zondag (8 jan) en naar de stichting overmaken.
Van harte bij u aanbevolen door uw diakenen.

Collecte Heilig Avondmaal

Zondag 15 januari is de tweede collecte de H.A.-collecte en deze is bestemd voor Stichting Vrienden van De Hoop. Zij ondersteunt allerlei verschillende activiteiten van De Hoop en stichtingen die aan De Hoop verbonden zijn. Het gaat om hulpverlening die niet of alleen deels vergoed wordt door verzekeraars of de overheid, maar die wel uiterst belangrijk is voor mensen die bezig zijn om een nieuw leven op te bouwen. Sommige mensen zijn verslaafd (geweest), anderen worstelen met psychische problemen. We willen hen op weg helpen naar een nieuw leven.
Uitvoerige informatie over een heel scala aan projecten kunt u vinden op: www.vriendenvandehoop.nl/. Met de H.A.-collecte willen wij graag het werk van de Vrienden van de Hoop ondersteunen.
Van harte aanbevolen door uw diakenen.

Energiebesparing

Op 1 januari van dit jaar eindigde het vaste contract bij onze energieleverancier Green Choice. Dit betekent dat we nu ook de nieuwe prijzen voor de afname van energie gaan betalen. Hoeveel dit gaat worden, weten we nog niet. Dit houdt wel in dat we op een nog meer verantwoorde manier met onze energie om moeten gaan. Daar hebben we ook U voor nodig. Om de Lichtkring of één van de bijzalen te verwarmen is veel gas nodig. Het duurt nl. 1 uur om te temperatuur 1 graad hoger te krijgen. Om zoveel mogelijk gas te besparen, hebben we in de Lichtkring 2 elektrische kacheltjes neergezet, In de consistorie en de andere bijzalen staat nu elk 1 elektrisch kacheltje. Deze kacheltjes zijn heel goed in staat om de ruimte in zeer korte tijd op een behaaglijke temperatuur te krijgen. Deze kacheltjes zijn ook heel eenvoudig te bedienen.
We wekken d.m.v. onze eigen zonnepanelen onze eigen stroom op. Dus elektriciteit is voor ons prioriteit. Naast de aanschaf van deze kacheltjes zijn er nog andere maatregelen getroffen: Alle gloeilampen in de kerkzaal zijn vervangen door ledlampen. De temperatuur in de kerkzaal is
1 graad teruggezet. De buitenmuren van ons kerkgebouw zijn gereinigd en voorzien van een vochtwerende laag. Het dak is al geïsoleerd. De zolder zal op korte termijn voorzien worden van isolatiemateriaal. U ziet: qua materiaal is er al het nodige gedaan en zal het nodige gedaan worden. Maar het vraagt ook iets van ons: wij zullen op een verantwoorde manier hier mee om moeten gaan; niet meer de thermostaat omhoog zetten maar de kacheltjes gaan gebruiken (deze na gebruik ook weer uitzetten), deuren sluiten, verlichting niet onnodig laten branden en na gebruik weer uitdoen en er is vast nog wel meer te bedenken. Hebt u een vraag rond het gebruik van de kacheltjes of hoe die te gebruiken, vraag gerust.
Met vriendelijke groet namens het CvK, Harm Abma

Oproep Jeugdcentrale

Voor de jeugdcentrale zijn we op zoek naar 20 schoenendozen om in het jeugdhonk op te ruimen en alles te sorteren.

Ghana-reis Rebecca Verhoeff

Hallo allemaal, mijn naam is Rebecca Verhoeff. Op dit moment doe ik de opleiding verpleegkunde op het MBO Utrecht en zit ik in mijn laatste jaar. Op 18 februari 2023 vertrek ik met school op ervaringsreis naar Ghana in Afrika. Samen met nog 29 andere studenten zullen we deze twee weken in Ghana rondreizen. We zullen de volgende steden bezoeken: Accra (de hoofdstad van Ghana), Nkoranza, Kumasi en Cape Coast. De reis zal volledig in het teken staan van de zorg ontdekken in een ander land. Tijdens de reis zullen we verschillende zorgcentra bezoeken, meelopen met studenten en helpen bij verschillende lokale projecten. Dit is voor mij als verpleegkundige natuurlijk super interessant. Wat zijn de verschillen met de zorg in Nederland, maar ook wat zijn de overeenkomsten? Wat zijn dingen die ik mee kan nemen als verpleegkundige? En wat kan ik de verpleegkundigen daar meegeven?
In Nkoranza zullen we kennismaken met de Hand in Hand Community, een bijzondere leefgemeenschap, voor kinderen met een beperking die verstoten zijn door hun familie. De leefgemeenschap is opgericht om deze kinderen een liefdevolle en veilige omgeving te bieden. Wij zullen hier vijf dagen verblijven. Tijdens ons verblijf zullen wij ook een bijdrage leveren aan dit project en activiteiten zoals sport/spel gaan organiseren.
Diverse mensen hebben mij al gesteund bij het verkrijgen van de reissom, hartelijk dank daarvoor! Maar op deze reis heb ik ook de mogelijkheid om een koffer met hulpmiddelen zoals verbandmiddelen, first-aid dozen, spelmateriaal, schriften en pennen mee te nemen. Deze wil ik zelf gaan kopen, misschien vindt u het leuk om mij daarvoor met geld te sponsoren. U kunt doneren via www.doneeractie.nl/ontwikkelingsreis-naar-ghana/-69637
Alvast heel erg bedankt, Rebecca Verhoeff

Week van Gebed

De jaarlijkse Week van Gebed (15 t/m 22 januari) voor eenheid wordt georganiseerd door MissieNederland, de Raad van Kerken en Samen Kerk in Nederland (SKIN). In Leerdam wordt gehoor geven aan de oproep om samen te bidden. Ook onze gemeenteleden zijn hartelijk welkom:
– maandag 16 januari van 19:00 – 20:00 uur
– dinsdag 17 januari vanaf 19:30 – 20:10 uur
– woensdag t/m vrijdag (18 t/m 20 januari) van 19:00 -20:00 uur

Iedereen is hartelijk welkom op deze avonden om samen met christenen uit verschillende kerken te bidden. Mocht u op een avond graag willen komen en aansluitend andere verplichtingen hebben, voel u vrij om toch te komen en wat eerder te vertrekken.
De planning van de avonden is als volgt:
– Maandag: Immanuëlgemeente, Evang. Centrum De Ark, Poorterij 5
– Dinsdag: Protestantse gemeente, Kerk aan de Linge, Westwal 29a
– Woensdag: Ger. Kerk Vrijgemaakt, De Hoeksteen, Kon. Emmalaan 41
– Donderdag: Christelijk Gereformeerde Kerk, Noordwal 30
– Vrijdag: Protestantse gemeente, Pauluskerk, Europaplein 1
Voor verdere info: www.weekvangebed.nl

Voedselbankjes

Tot 15 januari 2023 kunt u nog stemmen op uw favoriete ‘Kern met pit’-project. Binnen dit project doet onze kerk mee met het voedselbankjesproject, een initiatief van onze Diaconie, met name van Janet de Zeeuw en Ad de Jong. Het voedselbankjesproject is kanshebber om provinciaal winnaar te worden. Hoe meer stemmen des te groter onze kans. Wat levert het op: naast veel dankbare mensen en de eer van het winnen, krijgen we in elk geval 1000 euro voor het meedoen en daadwerkelijk uitvoeren van het project. Daarnaast ontvangt de winnaar nog eens 1500 euro, (dat we weer aan de voedselbank willen besteden) en een finaleplaats voor de winnaar van Nederland. Op zaterdag 21 januari is de feestelijke uitreiking van de trofee ‘Kern met pit’. Ad, Tineke en Janet gaan daarheen en gaan ons mooie project ‘pitchen’. Laten wij hen stevig ondersteunen met onze stem.
Ga naar: www.kernmetpit.nl, stem op jouw favoriete project, vul je emailadres in en kies voor de provincie Utrecht en stem op: Schoonrewoerd helpt voedselbank (8e project).

AlphaYouth cursus

Vanaf donderdag 19 januari start de nieuwe AlphaYouth cursus in Leerdam. Alle jongeren vanaf de brugklas zijn van harte welkom. AlphaYouth wil een plek bieden waar jongeren terecht kunnen met hun vragen over het leven en geloof. Alle jongeren zijn welkom of je nu wel of niet bekend bent met het christelijk geloof. Dus nodig ook vooral je vrienden uit! Samen is gezelliger dan alleen!
Voor informatie, vragen en opgeven ga naar: www.alphayouthleerdam.nl
Hartelijke groeten, AlphaYouth

Sing-in Bethelkerk Leerdam

Zaterdagavond 4 februari is er een Sing-in in de Bethelkerk in Leerdam. De Praiseband “All in One” zal deze avond verzorgen. De bandleden komen uit deze streek en musiceren al 15 jaar voor God. In deze periode hebben ze zich tot een professionele band ontwikkeld. Ook zal er een spreker zijn, Hans Maat, tot voor kort directeur van het Evangelisch Werkverband.
De avond begint om 19.30 uur in de Bethelkerk, Westwal 29a in Leerdam. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden is nodig via: www.eventbrite.nl/e/tickets-sing-in-leerdam-483129833337
De avond is gratis, wel is er een collecte voor het goede doel: African Hands, een christelijke stichting die tot doel heeft het verbeteren van de medische zorg en leefomstandigheden van de meest kwetsbare aidsslachtoffers in Zuid-Afrika.

Alle nieuwsberichten