Kerkdienst gemist:

Gemeentebrief 2023-01

Oud en Nieuw

‘Oud en Nieuw in de kerk? Onzin!’ De jongeman die deze dappere uitspraak deed was een student aan de VU. Hij had net geleerd dat de Oudjaarsviering een uitvinding van later tijd was. Hij had dat opgevat als: ‘Oud en Nieuw vier je maar met oliebollen, drank en familie, niet in de kerk. Daar hoort dat niet.’
Waarom zou het niet in de kerk horen? Hoe ‘hoort’ het überhaupt in de kerk? Toen ik alweer heel lang geleden begon, gaf ik de kerkelijke kleur aan met mijn overhemd. Ik had kleurige stola’s op mijn toga, zelfs een roze en een zwarte en las en bepreekte wat de kerk der eeuwen ons voorschreef. Als mensen vroegen of ze psalm 146 op de melodie van ‘Johannes de Heer’ mochten zingen, kreeg ik buikpijn. Soms deed de organist dat toch en werd het dak van de kerk gezongen. Ik hield dan mijn mond.
Je moet je eigen vlees soms kruisigen. Met andere woorden: je moet soms dingen verliezen om ze later weer terug te vinden. Anders, dat wel. Ontdaan van ‘eigenwijzigheid’. Het is me vaak voor de voeten geworpen, zelfs het verwijt: ‘U vraagt, wij draaien.’ Ik kan er niet wakker van liggen. In Bergambacht was een stokoude mevrouw die haar oude dag besteedde aan het lezen van gedichten. Op een zondagmorgen kwam ze binnen en zei: ’Ik ben toch zo gegrepen door een gedicht. Mag ik het straks voordragen?’ ‘Natuurlijk’, zei ik. Ontroerd zagen we haar broze gestalte op het liturgisch centrum staan. ‘Nu kan iedereen wel iets voordragen,’ snauwde iemand me toe. Ik heb geantwoord dat ik het zou wensen.
Oud- en Nieuwjaar: inderdaad, het staat niet op de kerkelijke kalender. Maar het is wel een moment met God. Nieuwjaar valt dit jaar net als Kerst op zondag, de achtste dag, het octaaf van Kerst. Oudjaar in de kerk is altijd een beetje weemoedig. Johan de Leeuw heeft lied 937 voorbereid. Hij stelde zelf voor dat lied te spelen. We hebben meteen de orde van dienst wat omgezet, zodat we het na de preek kunnen horen en zingen. Het is muzikaal verrassend. En Jolanda leest een gedicht bij ‘de zee van licht’ zoals we dat op Oudjaar gewend zijn. En we lezen uit Exodus 3 hoe Mozes wordt geroepen om vooruit te kijken. Dan is hij al tachtig…

Goede wensen

Nieuwjaarsmorgen is dit jaar een zondagmorgen. De traditie van het elkaar begroeten met krentenbrood willen we graag – na corona- weer oppakken. Vanaf 10.00 uur willen we goede wensen uitwisselen onder het genot van een kopje koffie en een snee krentenbrood. Om 10.30 uur starten we dan de kerkdienst.

Roosters 2023

Tot op heden hebben enkele werkgroepen/mensen een nieuw rooster toegestuurd voor 2023, heel erg bedankt! We missen nog een aantal roosters voor de komende tijd. Zouden jullie deze zo spoedig mogelijk op willen sturen, zodat wij de gemeentebrief compleet kunnen maken?
Groeten, Anneke Scherpenzeel

Musical

Wat heb ik -en met mij heel veel anderen- genoten van de kerstmusical. We zijn eind november begonnen met de rolverdeling om vervolgens iedere zondag na de dienst te oefenen. Wat hebben de kinderen hard gewerkt en zo goed hun best gedaan. Het was echt genieten!! Ik wil alle kinderen (Femke, Jolijn, Sofie, Job, Rosa, Marijn, Jules, Mayte, Auren en Jannah) heel erg bedanken voor hun inzet! Helaas was Marijn ziek tijdens de uitvoering, maar wat heeft Joke ons gered! Dankjewel! Daarnaast wil ik Wilma, Daniëla, José, Ilona en Agnes bedanken voor alle tijd en energie die zij erin hebben gestoken. Gerrit bedankt voor de decorstukken, Hans bedankt voor het regelen van het geluid. Hendrik bedankt voor het regelen van de beamer. Zo ziet u hoeveel mensen er ook op de achtergrond hebben geholpen. Daarnaast een woord van dank aan de standbeelden die ervoor zorgden dat de adventsdiensten heel verrassend waren. Jolanda, Jacoba, Frederike en Ilona: heel erg bedankt!
Namens de kindernevendienst wens ik u allen een voorspoedig nieuwjaar.
Marjolijn Laurman

Inlevermoment copy gemeentebrief

Met ingang van het nieuwe jaar gaat er rond de gemeentebrief een en ander veranderen:
Ik meldde u vorige week al: Judith de Zeeuw en Anneke Scherpenzeel nemen deze taak van Relie Hermans over. Het inlevermoment van copy wordt iets vervroegd: van donderdagavond 21.00 uur naar donderdagavond 18.00 uur. Op donderdagavonden dat de kerkenraad vergadert, heeft de scriba nog ruimte tot 21.00 uur als er iets heel belangrijks moet worden gecommuniceerd.
Tenslotte willen we in het nieuwe jaar zuiniger omgaan met vele zaken en dus ook met papier. Het uitdelen van de gemeentebrief door de ouderling van welkom bij de aanvang van de kerkdienst op zondag willen we gaan terugbrengen. De meeste van onze gemeenteleden krijgen de gemeentebrief over de mail, enkele krijgen hem thuisbezorgd. Eigenlijk is het uitdelen (en dus ook 50 kopieën klaar hebben liggen) dubbel werk en niet-duurzaam-omgaan met papier. We willen graag weten of er – naast de mensen die bij ons bekend zijn en de gemeentebrief al thuisbezorgd krijgen- gemeenteleden zijn die geen mogelijkheid hebben om de gemeentebrief te lezen als wij die niet meer uitdelen. We gaan een passende oplossing bedenken. U kunt het melden bij de scriba. Overigens zullen we in de kerk altijd een vijftal gemeentebrieven hebben liggen voor gasten in onze kerk.
met vriendelijke groet, Jolanda Lemcke

Bijbelleerhuis

Weet u en jij het nog? Dinsdag 10 januari a.s. starten we weer met het Bijbelleerhuis. We laten het Bijbelboek Koningen achter ons en gaan starten met Prediker. Dit is zeker een boeiend Bijbelboek en heeft als het ware een opvoedkundige rol, waarvan we het nodige kunnen leren. Het bevat twaalf hoofdstukken en om enigszins voorbereid te zijn, is vooraf lezen beslist een aanrader. Schrijf alvast de vragen op die dan mogelijk al opborrelen. We beginnen weer stipt om 20.00 uur, koffie en thee staan als welkom al klaar. Wij kijken er weer naar uit, u en jij toch ook?
Hartelijke groet, ook namens onze dominee Piet van Midden.
Alice van Bijlevelt

AlphaYouth

Vanaf donderdag 19 januari start de nieuwe AlphaYouth cursus in Leerdam. Alle jongeren vanaf de brugklas zijn van harte welkom. AlphaYouth staat voor Food, Fun, Faith & Friendship. We kijken er naar uit de jongeren te ontmoeten en hen beter te leren kennen. We willen een plek bieden waar jongeren terecht kunnen met hun vragen over het leven en geloof. Alle jongeren zijn welkom of je nu wel of niet bekend bent met het christelijk geloof. Dus nodig ook vooral je vrienden uit! Samen is gezelliger dan alleen! Daarnaast is de gehele cursus en alles wat daarbij inbegrepen is gratis. Voor informatie, vragen en opgeven ga naar www.alphayouthleerdam.nl
We kijken uit naar het nieuwe seizoen!
Hartelijke groeten, AlphaYouth

Engelenproject

De feestdagen zitten er bijna op. Zondag 1 januari, nieuwjaarsdag, nog een feestdag om het jaar 2023 te beginnen. De kerstdagen liggen al weer enkele dagen achter ons en daarmee ook het Engelen project. Er hebben 30 engelen aan mee gedaan, er zijn er zelfs “illegaal” gaan vliegen, hoe mooi kan het zijn. Er zijn 47 adressen geweest die een attentie hebben ontvangen. Alle engelen heel héél hartelijk dank voor de medewerking om dit project te laten slagen. Mocht er volgend jaar weer een project komen mogen we dan weer op jullie medewerking rekenen? Een reactie is welkom. We willen jullie de reacties niet onthouden die binnen zijn gekomen.
Groet, Bep van Zanten en Floor Brouwer

Jullie als organisatie van de kerstengel project wil ik melden dat ik verrast was met de engelen voor elke week van advent. Geef het door! Dat doet me erg goed.

Dank voor het aardige pakje van de Engel. Met groet van hier.

“Heel heel hartelijk dank aan de kerstengel voor de verrassing in de brievenbus. Echt leuk!”

Mijn moeder heeft 1e advent een presentje gehad van een kerstengel. Hartelijk dank daarvoor. De ster hangt aan de schemerlamp.

Heel hartelijk dank, werd heerlijk verrast door de engel met chocolade.

Ik wil de kerstengel heel heel hartelijk bedanken. Ik voel me wat bezwaard dat ik nu weer bezocht ben door een kerstengel. Zelfs zo goed dat ik niet gemerkt hebt dat het op de tuintafel gezet was.
Ik vraag me af kan ik iets terug kon doen voor deze kerstengel.

Ik kwam afgelopen dagen erachter wie waarschijnlijk die kerstengel was, die wat voor de deur had neergezet! Nou Engeltje hartelijk dank hoor!

Maar dat er zelfs een engel de weg naar ons huis heeft gevonden Vind ik toch wel heel bijzonder.

Ik was blij verrast en waardeer het dat een engel mij verraste.

Zou jij mijn Kerstengel willen bedanken voor de lichtjes, het lekkers en de lieve woorden.
Word zeer gewaardeerd.

Op Kerstavond werden we voor de 2e keer verrast door een Kerstengel. Bij thuiskomst lag er een pakje op de mat. Er kwam een engel uit. Kerstengel hartelijk dank.

Wij waren blij verrast, vooral op de eerste advent, dat wij bezocht werden door de Kerstengel.
En met dit bericht willen wij alle Kerstengelen bedanken.

Hallo Bep, Als ik het goed begrijp heb jij goed contact met (kerst) engelen. Zou je namens ons de engel willen bedanken en groeten?

Weer wat van de kerstengel, ik weet niet wie het gebracht heeft, maar ik weet dat het uit jullie hoek komt! Hartelijk dank.

Hartelijk dank voor de aandacht die ik van jullie hebt gekregen, ik waardeer dat zeer.

Dank jullie wel voor het pakje van de Kerst-engel en de gedachte erachter. Via de PC of de TV valt er wel veel mee te vieren gelukkig. Ik wens jullie ook een Goed Begin met het Nieuwe Jaar.

Wij hebben ook een kerst engel attentie gehad. Complete verrassing. Degene kent ons goed want een hyacint, kersen bonbons en heel veel noten. Heerlijk en gezond . Dank je wel …Kerstengel

Het was toch verrassend om, ongezien. bezoek van de Engel te mogen ontvangen. De attentie met bijbehorend schrijven is een zeer gewaardeerd initiatief.

Alle nieuwsberichten