Kerkdienst gemist:

Gemeentebrief 2022-51

Kerst anno 2022

Je zou het zomaar vergeten: het woordje ‘kerst’ komt van ‘Christus’. Tussen allerlei kersttoeters en -bellen door, de ‘engelkens door het luchtruim zwevend’ en andere commerciële flauwekul is er een kerk waar het gelukkig ietsje meer mag zijn. Waar Christus het gebaar van Gods liefde is.
Een dag niet geërgerd is een dag niet geleefd. Het werkt goed als je vlak voor je naar bed gaat nog even, pak ‘m beet, 20 kanalen langs zapt. Ik kom een kanaal tegen waarop elke avond drie Amerikaanse kerstfilms achter elkaar zijn te zien. B-cinema van de zoetste soort. Je hoeft er maar een minuut naar te kijken -tenzij je in een reclameblok terechtkomt – om te weten dat het goed afloopt. En dat drie keer per avond, zeven dagen per week en twee (?) weken lang: 42 poeslieve reclames voor het zo boeiende en bloeiende kerstgevoel. Intussen leven miljoenen mensen in de kou die keizer Augustus Poetin over ons heeft uitgestort. En gaan in oost-Ethiopië elke dag talloze niet-getelde kinderen dood aan ondervoeding. Zo’n kind lijkt mij een echt kerstkind.
Ik wil niemands kerstgevoel verstoren. Hooguit dat van mijzelf. De wereld heeft, zolang ik leef, nooit enige reden gehad om optimistisch te zijn. Maar je moet wel blind zijn om niet te zien dat het nu de hoogste ernst is. In Frankrijk krijgen dit jaar naast de synagogen ook de kerken met kerst extra bescherming van de overheid. De kerk met zwaarbewapende kerels voor de deur. Profetische gaven heb je hier niet nodig: dat maken wij in een volgend jaar mee. En hoe sta je er dan in? Of zoek je dat kanaal op met die drie films per avond? Die lopen in elk geval wél goed af.
Piet van Midden

Hemel op aarde

Zaterdag 24 december is de kerstnachtsamenkomst in de Hervormde kerk van Schoonrewoerd om 21.30 uur. De deuren gaan om 21.00 uur open.
Het thema van dit jaar is: “Hemel op aarde”. De kerstnachtsamenkomst is een gezamenlijk initiatief van de Gereformeerde Kerk, de Hervormde Kerk en de Hersteld Hervormde Kerk van Schoonrewoerd. Er is een gelegenheidskoor en een muziekgroep. Na de samenkomst is er tijd voor ontmoeting en gesprek onder het genot van warme chocolademelk. Ook te volgen via Kerkdienstgemist.nl > Schoonrewoerd > Hervormde Kerk

Tweede Kerstdag GEEN kerkdienst in de Gereformeerde Kerk

Hebben jullie die prachtige flyer gezien over de kerstnacht-samenkomst? Wij kijken er erg naar uit. Jammer is dat op de achterkant vermeld is dat er op Tweede Kerstdag in de Gereformeerde Kerk ook een kerkdienst is: dat is niet zo. U/jij bent heel erg welkom bij de kerstnacht en op Eerste Kerstdag, maar op Tweede Kerstdag is er bij ons geen kerkdienst.

Kerstmarkt

Wat een mooie mini Kerstmarkt is het geworden! We zijn reuzeblij met het bezoek van zoveel Schoonrewoerders en zij brachten samen het jaarthema van de kerk “Aan tafel” met heel veel enthousiasme in praktijk. Er is veel en gezellig gegeten terwijl ook de verschillende kramen van de jeugd of gebruikte kerstspullen, rijk bezocht werden. De oliebollen en kerststukjes en kransen zijn ook royaal verkocht. De Vijfheerenlanden appelsap en biertjes wisselden van eigenaar. Dat Schoonrewoerders van koekjes houden werd ook duidelijk zichtbaar. Ook menig knuffel, van Water for Life, vond een nieuwe eigenaar.
We kijken terug op een geweldige markt, die alleen maar zo kon slagen dankzij ongelooflijk veel helpende handen. Heel hartelijk dank voor al die, soms ook onverwachte, hulp in de voorbereidingen tijdens de markt en bij het opruimen. Meerdere clubavonden knutselen, verven en plakken om alle kerst ornamenten en versieringen met elkaar te maken en te verkopen. Zoveel soep gekookt en verkocht, hamburgers gebakken, pulled pork verkocht, broodjes gesneden, koffie en chocolademelk ingeschonken, hout gehakt, heen en weer gefietst om voorraden aan te vullen of een hele middag en avond in de keuken eten opwarmen, hulp verlenen aan wie het maar nodig had en schoonmaken en weer opruimen van de keuken. Kerststerren en amaryllis bollen verkopen. Het was alles bij elkaar hartverwarmend.
Allemaal heel heel héél hartelijk dank voor alle bijdragen aan deze mooie witte kerstmarkt.
Janet, José, Suzanne, Truus, Ad, Floris, Hans, Mischa en Dick

Kerstwandeling

En het geschiedde in die dagen dat ieder op weg moest…
Op zaterdag 17 december gaan we op het dorpsplein de kerstboom versieren. Dit jaar maken we daar iets bijzonders van: je kunt zelf wandelen door de geschiedenis van het kerstverhaal. Vanaf 14.00 uur kun je beginnen op Dorpstraat 24 bij de soldaten van keizer Augustus. Dat was de keizer die zijn hele volk wilde tellen. Ieder moest zich gaan inschrijven in zijn geboortestad. Daar begint de reis. De reis van Jozef en Maria lang geleden. Maar nu dus ook jouw reis. Op je reis ontmoet je koning Herodes.
Laat je de weg wijzen door de ster van de Wijzen. Onderweg kun je rusten in de herberg bij de Landwinkel. Jozef en Maria konden daar niet blijven, dus jij moet ook weer op weg. Al wandelend kom je uiteindelijk bij het Ambachtsplein. Daar is van alles te doen. Er lopen daar herders rond met een ongelooflijk verhaal ….
Vanaf 16.00 uur zet de DVS alles klaar om de boom te versieren en de lichtjes te ontsteken. Op weg naar Kerst 2022, een wandeling door de geschiedenis. Loop je mee?
Vanaf 14.00 uur, 17 december, Dorpsstraat 24.

GEZOCHT warme kleding voor mannen in Oekraïne

Ons bereikte een noodkreet uit Oekraïne…heel concreet! Geen kachel, geen elektriciteit en het is nu -10 graden. Er is grote behoefte aan warme kleding voor mannen!
Wij gaan een week lang kleding verzamelen! Vervolgens gaat het snel op transport naar plekken waar het heel erg nodig is. De situatie is verschrikkelijk en met elkaar kunnen wij helpen. Heeft u mannenkleding beschikbaar? Zoals warme jassen, warme truien, mutsen, sjaals, handschoenen, warme broeken en ook schoenen? Breng het naar MarieOlief, Kerkstraat 50 in Leerdam. Inleveren kan tot en met donderdag 22 december tot 17 uur. Lever het in een gesloten vuilniszak aan, schrijf er eventueel op wat het is
Wilma en de meiden van MarieOlief

AlphaYouth

Hallo Allemaal. Vanaf donderdag 19 Januari start de nieuwe AlphaYouth cursus in Leerdam. Alle jongeren vanaf de brugklas zijn van harte welkom. AlphaYouth staat voor Food, Fun, Faith & Friendship. We kijken er naar uit de jongeren te ontmoeten en hen beter te leren kennen. We willen een plek bieden waar jongeren terecht kunnen met hun vragen over het leven en geloof. Alle jongeren zijn welkom of je nu wel of niet bekend bent met het christelijk geloof. Dus nodig ook vooral je vrienden uit! Samen is gezelliger dan alleen! Daarnaast is de gehele cursus en alles wat daarbij inbegrepen is gratis. Voor informatie, vragen en opgeven ga naar www.alphayouthleerdam.nl
We kijken uit naar het nieuwe seizoen!
Hartelijke groeten, AlphaYouth

Senioren

Donderdag 22 december a.s. hopen we in De Lichtkring weer bij elkaar te komen voor de seniorenmiddag. Afgelopen maand hebben we een heel informatieve middag gehad met de heer Dick Kerkhof van de Natuur- en Vogelwacht, die ons heel veel heeft verteld over het ontstaan van onze streek en met alle begroeiingen en diersoorten, die hier voorkomen.
Nu zijn we onderweg naar het kerstfeest en daarom willen we een kerstviering houden met als thema: ‘Verlangen’. De afgelopen periode hebben we ons hierin verdiept en willen dit nu graag met u vieren. De middag begint om 14.00 uur en de viering zal een uurtje duren en daarna is er nog gelegenheid om onder genot van wat lekkers gezellig bij te praten. U bent allen van harte welkom om op deze middag aanwezig te zijn, neem gerust iemand mee. Koffie en thee staan klaar.
Als u vervoer nodig heeft, kunt u contact opnemen met Ad Verhoeff.
De commissie

Het vakantiebureau

Op reis.
Samen op reis gaan,
hoeft niet eens zo ver te zijn.
Ervaring rijker.

Deze haiku werd door één van onze gasten in Nieuw Hydepark voorgelezen tijdens de open podium avond. Inderdaad een ervaring rijker. Wij, Annelies Vroege en Gerrie de Jong waren recent in Nieuw Hydepark in Doorn met 20 gasten en 20 vrijwilligers. De zorgbehoefte van de gasten varieerde van nauwelijks zorg tot veel zorg. Het activiteitenaanbod was zeer divers. Bezoek aan de kerstmarkt was favoriet. Tijdens de ochtendgym werden de “gewone” spieren getraind, maar op andere momenten ook de lachspieren. Er is nog zoveel meer te vertellen over zo’n vakantieweek. Toch is het zelf ervaren waardevoller. Het Vakantiebureau organiseert ook in 2023 weer een aantal weken. Waar en wanneer kunt u vinden op de website of in de folder in de kerk. U/jij mag ook ons benaderen voor verdere informatie.
Het Vakantiebureau is altijd op zoek naar vrijwilligers. Gediplomeerde verpleegkundigen, helpers bij de zorg, maar ook voor het recreatieprogramma en het keukenteam zijn mensen nodig.
Het zijn intensieve weken maar het is zo dankbaar om te zien wat deze weken voor onze gasten betekent en het plezier wat we er zelf aan beleven.

Tot slot een wens van een gast:

Als je wilt dat liefde overwint,
en kwaad geen kans wilt geven,
onthoud dan, dat het bij jou begint.
Wees het licht in iemands leven.

www.hetvakantiebureau.nl | info@hetvakantiebureau.nl | Tel.: 0343-745890

Alle nieuwsberichten