Kerkdienst gemist:

Gemeentebrief 2022-08

Kindernevendienst

Op zondag 20 februari is er helaas geen kindernevendienst. Er zijn wel kinderen, maar er is geen leiding beschikbaar. Het is een scenario waarvoor we hebben gevreesd. We hopen dat de ernst van de situatie doordringt. Ik hoor vaak: ‘We hebben geen kinderen in de kerk.’ Maar het is anders: we hebben gewoon leiding nodig. Dat geldt ook voor de clubs. Wel 20 kinderen, maar straks geen leiding meer.

Van de dominee

 • Bij de kerkdienst
  ‘Waar heb ik dit aan verdiend?’ Die vraag heb ik vaak gehoord als mensen allerlei ellende overkomt. Die is er genoeg in de wereld. Stellen we de vraag ook als het goed gaat?Waaraan heb ik het verdiend dat ik in Nederland ben geboren en niet in een ‘veiligheidsvergaderingsland’? Hoe dan ook: het leven is oneerlijk. Aan de stadspoort in Jeruzalem zit een man die vanaf zijn geboorte blind is. De leerlingen van Jezus vragen zich af waaraan die man dat heeft verdiend… En wat moet je met het leven van Job? Maar hoe ga je ermee om? We lezen het eerste gedeelte van Johannes 1 en als OT-lezing Job 1.
 • De Paaskring
  Op 2 maart is het Aswoensdag. Allerlei burgemeesters in het zuiden zijn druk met de vraag hoe er carnaval moet worden gevierd. Advies: grote evenementen graag buiten… Maar in de kerk hebben we te aken met een andere uitdaging: de 40 dagen. Op Aswoensdag begint de 40-dagentijd, de voorbereidingsperiode voor Pasen. De liturgie Cie heeft ervoor gekozen om in de Stille (of: Goede) Week het evangelie naar Johannes te lezen. Ook komt er weer een 40-dagenboekje, waarin steeds naar Johannes wordt verwezen. Het vorige nummer over de passie bij Matteüs was al snel niet meer beschikbaar. Kennelijk heeft het zijn weg gevonden.
 • De Kleine Kerk
  De eerste bijeenkomsten van de Kleine Kerk zijn geweest. Het waren zinvolle momenten: een korte liturgie met een thema waar je al gauw over aan de praat raakt. En daarna een oergezellig koffiemoment. Een kleine kring, tot zo’n zeven aanwezigen. Als het er meer worden, splitsen we. Kom een keer meedoen! Liefst je even melden bij Bep van Zanten. Eerstvolgende keer: dinsdag 8 maart, 10.00 uur of 14.00 uur.
 • En verder…
  Op 14 februari streken we neer bij Rutger en Marjolijn. Die hadden een Water for Life-doel gelanceerd, dat ik u inmiddels kan aanraden: een welverzorgde filmavond op de bank aan Watertorenlaan 32. Omdat Gerco, Rebecca en ondergetekende doorpraten over de vraag wat geloof met je doet (en wat jij ermee doet) sneed het mes naar twee kanten: we deden iets goeds ( ) én we keken de film ‘Spijt’, over pesten, het leven van anderen verzieken, en de vraag of spijt je ook brengt bij vergeving. En kun je wel zeggen: ‘Ik kan het wel vergeven, maar niet vergeten?’ Dat laatste is toch een beetje ingewikkeld: als het in je systeem blijft zitten, blijft het opspelen. En er zijn dingen die mensen helemaal niet kúnnen vergeven. Daar heb je God voor nodig.
  Kortom: een mooie avond. We praten verder. Idee om mee te doen met jongeren? Meld je even. Je bent welkom.

Hartelijks, Piet van Midden

Zingen weer met Liedboek

Liedboek, meer dan een zangboek.
Vanaf komende zondag gaan we niet meer alle liederen met de beamer projecteren. U moet dus weer uw liedboek erbij nemen. De service die het beamerteam de afgelopen maanden heeft geleverd was fantastisch. Maar het was voor hen echt veel werk. Het is maar een klein team, we moeten zuinig op hen zijn. Daarom gaan we deze service weer afschalen, nu we het kerkbezoek weer mogen opschalen. Dan mist u ook weer dat bij elk couplet het notenschrift staat, dat was soms wel heel fijn. Maar aan de andere kant het geeft weer de gelegenheid om even die prachtige kleine tekstjes te lezen die her en der in het liedboek staan. En je kunt weer even stil staan bij het jaartal van de melodie, sommige liedjes zijn al zo oud. Of besteed een momentje aandacht aan de schrijver van het lied. Het staat allemaal in het liedboek.

Senioren

Zoals het er nu naar uitziet komen we vrijwel aan het einde van de geldende coronamaatregelen. Dat geeft ons, als seniorengroep, ook weer de ruimte om bij elkaar te komen. Als commissie zien we daar ook naar uit en hebben voor 24 februari a.s. dan ook weer een middag voorbereid. We kunnen elkaar dan weer ontmoeten en bijpraten, maar ook meespelen met een quiz. We nodigen u van harte uit op donderdagmiddag 24 februari. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur.
We houden rekening met het feit dat de maatregelen verdwijnen, maar corona nog niet. We zullen er langzaam aan moeten wennen en verstandig omgaan met ontmoetingen. We zetten in De Lichtkring het meubilair zo neer dat er nog enige afstand tot elkaar is, bij binnenkomst gebruiken we nog handontsmettingsmiddel en heeft u klachten, blijft u dan thuis en doe een test.
Daarnaast vragen we u om om zich voor deze middag voor maandag 21 februari op te geven, want we willen u met een traktatie verrassen. U kunt zich opgeven bij: Dineke Brouwer en Jerry Middelkoop. Heeft u vervoer nodig, neemt u dan contact op met Arie de Ruijter.
U bent van harte welkom, we hopen op een gezellige middag.
De commissie

Meet Me

Op zaterdagavond 5 maart staat er een gezellige bowlingavond gepland in Gorinchem. We gaan een uur de strijd aan met elkaar en spreken elkaar onder het genot van een hapje en drankje. Opgeven kan t/m 28 februari. Kijk voor meer informatie op meetmevijf.jouwweb.nl.
Op zaterdag 19 maart gaan we (overdag) ook wat leuks doen. Wat precies is nog niet bekend. Er wordt gekeken of het boulderuitje (?) in Utrecht, wat in november niet door kon gaan, dan in de herkansing gaat. Zet de datum vast in je agenda en houd de website meetmevijf.jouwweb en/of de Meet Me nieuwsbrief in de gaten.
Meet Me is een nieuw christelijk netwerk, 25 – 45 jaar, in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en omgeving. We hopen je te ontmoeten!
Groeten, Meet Me

EO

Zondag 20 februari is op NPO 2 bij EO life het stukje van Ad en mij over de voedselbankjes te zien en te horen.
U kunt dit uiteraard thuis kijken of terugkijken. In De Lichtkring zal ook het stukje over de VoedselBankjes te zien zijn.
Namens de Diaconie, Janet

Alle nieuwsberichten