Kerkdienst gemist:

Gemeentebrief 2022-15

Collecte Kerk in Actie 10 april 2022 – Werelddiaconaat (Libanon, 40dagentijd)

Kansen voor jongeren in achterstandswijk in Beiroet
In Bourj Hammoud, een overbevolkte en arme wijk in Beiroet, zijn de problemen niet te overzien. Gebrek aan goed onderwijs, werkloosheid, armoede en geweld ontnemen jongeren – Syrische vluchtelingen, maar ook de Libanese jeugd – elk perspectief op een betere toekomst. Jongerencentrum Manara in Beiroet vangt ieder jaar duizend kwetsbare tieners uit deze wijk op. Het centrum voelt voor hen als een tweede thuis: ze krijgen huiswerkbegeleiding, een vak training, psychosociale hulp of kunnen er terecht voor een partijtje tafelvoetbal of airhockey. Deze veilige en liefdevolle plek, waar jongeren de ruimte krijgen leeftijdsgenoten te ontmoeten en even onbezorgd jong kunnen zijn, geeft hen een stevig steuntje in de rug op weg naar de toekomst.
Met uw bijdrage steunt u werelddiaconale projecten van Kerk in Actie, zoals het werk in Beiroet voor kwetsbare jongeren. Helpt u mee om deze collecte tot een succes te maken? Hartelijk dank!

Van de dominee

 • De Stille of Goede Week. We beginnen zondag 10 april aan de mooiste week van het jaar: de Stille of Goede Week, van Palmpasen tot Paasmorgen. Palmpasen is de 2e Passiezondag. Als je het verhaal van de intocht van Jezus leest, zou je het rode antependium moeten ophangen en niet het paarse. Rood, want de zon gaat over ons op. Op Witte Donderdag is het dan een beetje Pasen. Daarom is de kleur ook wit, net als op Paasmorgen en alle zondagen tot Pinksteren. We lezen het verhaal over het laatste avondmaal en de voetwassing. We vieren Avondmaal, in de kring, we zingen elkaar het ‘heilig, heilig toe’ , lied 404D uit het liedboek (het komt in de meezing-app).
 • Op Goede Vrijdag lezen en overdenken we de Passie. Op Stille Zaterdag zitten we er wat dubbel in: we gaan verder waar we op Goede Vrijdag gebleven zijn, we overdenken de grote afwezigheid van de leerlingen van Jezus, maar vinden twee oudgedienden als nieuwkomers, Nicodemus en Jozef van Arimatea, die vooral aan begráven denken en niet aan opstanding. We lezen een korte tekst uit Klaagliederen, maar als de paaskaars is aangestoken en binnengebracht steekt ieder haar/zijn kaars aan en lezen we het evangelie. We sluiten af met het land van melk en honing, brood en wijn. Om op Paasmorgen met alles en iedereen verder te gaan. Zingend vooral.
 • Op Palmzondag ben ik in Drunen. Ik kan de kinderen hier helaas niet zien binnenkomen met een palmpaasstok. In Drunen sluiten ze gelukkig ook aan bij die oude traditie. Ik kan me als kind voorstellen dat je het begin en het slot van de Stille Week niet wilt missen.
 • Israëlavond
  Dinsdag 12 april, 20.00 uur hebben we in De Lichtkring een avond over Israël. DUS NIET OP 9 MEI zoals nog in het rode boekje staat. Die past wonderwel goed in de Stille Week en de foto’s zijn daarop ook afgestemd. Het is de bedoeling om in oktober met een groep naar Israël te gaan. Voor hen is deze avond in het bijzonder informatief, maar ook als je geen enkel plan hebt om in oktober mee te gaan, kun je dinsdag aanschuiven. Neem ook gerust introducé’s / introducée’s mee.

Van de voorzitter

In de kerkenraadsvergadering van 4 nov. 2021 heeft de kerkenraad besloten om de beroepingscommissie nog in de wacht te laten staan, om ds. Piet van Midden de gelegenheid te bieden zijn werk verder te ontwikkelen en af te maken. Hiervoor is een verzoek voor verlenging van een jaar bij de classis Zuid-Holland-Zuid ingediend.
Deze week hebben wij groen licht van de classis ontvangen dat de aanstelling van ds. Piet van Midden mag worden verlengd tot 1 november 2023.
Hiermee feliciteer ik de dominee en de gemeente en wens ik ons allen Gods Zegen voor de toekomst.

Terugblik zangavond Erik Versloot

De zangavond met Erik Versloot ( 29 maart jl) ‘Weet je wel wat je zingt?’ was een fijne bijeenkomst. U kunt nog steeds terugkijken via Kerkdienstgemist.nl
Dat is fijn voor degenen die niet aanwezig konden zijn, maar ook voor als u er wel was. Zo’n avond gaat zo snel, even terugkijken brengt u weer terug in de sfeer en in het verhaal. Van harte aanbevolen!

Bericht over de vluchtelingen in de Herv. Pastorie

In de Zaaijer (blad van de Hervormde en Hersteld Hervormde Gemeente) verschijnt regelmatig een bericht over de ontwikkelingen in de pastorie van de Hervormde Gemeente. Ook onze kerk, onze diaconie werkt mee om het voor deze mensen aangenaam te maken. Daarom plaatsen we deze twee berichten ook in onze gemeentebrief:

 • Vrijdag 1 april
  “Wie had ooit gedacht dat onze pastorie een plek zou worden, waar toen ik op maandagmiddag binnen liep, minstens 20 paar schoenen onder de kapstok zouden staan? Een plek waar normaal in het begrijpelijk Nederlands preken werden voorbereid, maar je nu alleen maar met Russisch en hier en daar wat Engels terecht zou kunnen. De tuin waar normaal bij 20+ graden een zwembad zou staan, maar nu een douchecabine is geplaatst. En dan het Kerkelijk Centrum, de plek waar menig predikant heeft staan zweten om zijn catechisanten in het gareel te houden, nu een plek is waar een Oekraïense juf zelfs vanuit hier haar kids in de Oekraïne onderwijs geeft. De keuken waar niet alleen Hollandse aardappels, maar nu ook Oekraïense gerechten op het vuur staan en je je niet hoef te schamen om even uit de pan te proeven.
  Maar zo gaaf om vooral te ontdekken wat er niet is veranderd. De plek waar je gastvrij wordt onthaald, de plek waar de koffie klaar staat, de plek waar meer dan één koekje op tafel komt, de plek waar je altijd welkom bent. De pastorie onlosmakelijk verbonden aan onze kerk. De bewoners onlosmakelijk verbonden aan die wereldwijde kerk. Waar we samen mogen delen, samen bidden, samen huilen. We elkaar mogen troosten. En ja, echt, ook dat: een plek waar gedankt wordt, gedankt door hen die moesten vluchten, gedankt voor een deur die open stond, gedankt voor uw hart dat open stond. Aan Hem alle dank.”
 • Vrijdag 8 april
  “Kom je op mijn feestje?” Hoe vaak word je niet uitgenodigd voor een verjaardag of een feestje. Ook in de pastorie zijn al diverse feestjes gevierd, maar afgelopen week was er wel een heel bijzonder feest. Terwijl ik aan de bel trok oefende ik nog even de Russische woorden… de deur zwaaide open “Добрый день”. Oei, hoe was het ook alweer? O ja, “Dobry djen” en ja, het lukte me om ze te begroeten met “goede middag”. De jarige “бабушка, babusjka” (ja, dat is inderdaad “Oma” in het Russisch) nodigde me met woorden, maar vooral met veel gebaren uit dat ik van harte welkom was. En nogmaals oefende ik heel snel in mijn gedachten het Russische woord voor gefeliciteerd “поздравления”. Ik gaf een hand en zei “pozdravlenia”. Ik denk dat ze het begreep, want ze zei “Thank you”. Wat ben je dan blij als Yulia de Engelssprekende juf haar klas even laat wachten en tijd voor een praatje heeft. Want bij de vraag of ik “bliny” lust… (euhh… kijk ik blijkbaar heel bedenkelijk en zegt ze gelijk “Pancakes”. O ja, pannenkoeken… Ja, daar weet ik raad mee). En zo zit je op een feestje in de pastorie aan de koffie met pannenkoeken. En dat de pastorie bij uitstek de plek is waar het kan, want daar delen ze hun verhalen, hun zorgen en verdriet. En zie ik beelden op hun telefoon van hun thuis, van hun stad, hun straten die getroffen zijn door Russische raketten. Als Babuskja even later gebeld wordt verteld ze na een kort gesprek dat ze haar zus aan de lijn had. Huilend vertelt ze dat haar zus in Rusland woont en helemaal aan de kant van Poetin staat. Oorlog die families verscheurt. Ze staart naar de bloemen die ze uit de gemeente heeft ontvangen met zoveel kaarten en zegt zo dankbaar te zijn voor zoveel liefde en warmte. En door haar tranen heen laat ze me foto’s zien van haar tuin die zo mooi was. Vol met bloemen… haar trots. En zondag waren ze in ons midden en echt dat is wat ze ervaren. Eén van ons te zijn en dan “Samen in de naam van Jezus heffen we een loflied aan”. Omdat we allemaal beseffen “Наша помощь и наше ожидание нашего Бога” Onze hulp en onze verwachting is van onze God!

Jan Meerkerk

Bijbelleerhuis

Dinsdagavond 5 april hebben we Samuël 2 besproken, een goede en leerzame avond. Er is toen ook besloten dat we even stoppen met het Bijbelleerhuis.
Maar…. schrik niet, we pakken de draad weer op in de maand september. Mochten er vragen zijn of suggesties voor het Bijbelleerhuis, ik hoor ze graag.
Vanaf deze plaats alvast een goede lente- en zomerperiode toegewenst. Een hartelijke groet, ook namens ds. Piet van Midden.
Alice van Bijlevelt

Zangavond 22 juni

In de afgelopen twee jaar was het bijna niet mogelijk om de lofzang in de gemeente gaande te houden. Sommige gemeenten luisterden naar liederen, in andere gemeenten was er een klein groepje mensen die de lofzang namens de gemeente doorgang liet vinden.
Om deze mensen te ‘bedanken’ wordt een avond met ‘zang en spiritualiteit’ gehouden. Op woensdag 22 juni 2022 wordt er vanaf 19.30 uur onder leiding van Hanna Rijken en met begeleiding van stadsorganist Arjan Versluis in de Grote Kerk in Gorinchem een avond gehouden waarin zingen centraal staat. Op inspirerende wijze zal Hanna de aanwezigen meenemen in zowel de tekst als de melodie. Door haar enthousiasme en de muzikale begeleiding van Arjan Versluis zal het ongetwijfeld een hele mooie avond worden en hiermee bieden we een mooi geschenk aan al die mensen die gedurende de afgelopen jaren hun stem hebben ingezet tot eer van God.
Er komt nog een digitale flyer met nadere informatie.

Meet Me

Zaterdag 30 april organiseren we een middag op/rond Fort Vuren, met o.a. een rondleiding in Fort Vuren en een museumbezoek. Meet Me is voor christenen, 25-45 jaar, in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en omgeving. Wil jij meer weten over het fort, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, WO2, de geschiedenis van de streek en/of een gezellige middag beleven met leeftijdsgenoten, meld je dan t/m maandag 25 april aan. Meer informatie en aanmelden vind je op meetmevijf.jouwweb.nl.
De directe link naar facebook is Meet me Fort Vuren.
Groeten van Meet Me.

Alle nieuwsberichten