Gemeentebrief 2021-35

Geplaatst op:

Kinderkwartiertje

De komende zondag is er weer een kinderkwartiertje. We gaan het verhaal lezen waarin David en zijn vrienden de schapen van de rijke Nabal beschermen. Ze krijgen hier niets voor en worden erg kwaad! Zondag hoor je hoe het afloopt. Kijken jullie mee naar het verhaal?
Hendrik en Ilona de Leeuw

Van onze dominee

Na de vakantie
Vakantie komt van een Latijns woord dat ‘leeg zijn’ betekent, zoals in vacuüm en vacature. Ik hoop van harte dat u niet leeg de zomertijd hebt doorgebracht, maar dat u enigszins opgeladen weer meedoet. De Liturgie-Cie en de Startzondag-Cie gingen ons al voor. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de startzondag tot een feestje te maken. Ongelofelijk, hoeveel creativiteit er zomaar loskomt.
Wat het winterwerk betreft: we hebben in Schoonrewoerd geen traditie van een concreet met mensen van buiten ingericht winterwerk. Dat is voor 2021-2022 wel de bedoeling. De opperrabbijn van Nederland, rabbijn Jacobs, is bijvoorbeeld bereid naar De Lichtkring te komen en te spreken over wat ons bindt en wat ons scheidt. Hij is een begenadigd spreker en stopt zijn bijdragen vol humor. Anderzijds: het is nogal beschamend om hem voor een paar belangstellenden naar Schoonrewoerd te laten komen.
Hetzelfde geldt voor Erick Versloot, de dominee-kerkmusicus, die echt het laatste beetje muzikaliteit in je bovenhaalt. Een avondje zingen en wijzer worden van wat je zingt, is een feestje. Maar met een handjevol mensen wordt het geen succes.
En dat kan ook van prof. Dick Lindhout worden gezegd. Hij is emeritus hoogleraar geneeskunde van de Universiteit van Utrecht, heeft binnen de coronaperiode allerlei klussen gedaan. Ik heb hem gevraagd waar wij sinds corona medisch staan. Hij komt ons graag voorlichten.
Verder komt er een Israëlavond in het winterprogramma, m.n. voor degenen die belangstelling hebben getoond voor de eerste plannen. En we maken een minimusical. Het idee was om die over Jozef, de zoon van Jakob, te maken, maar dat plan heb ik gewijzigd. Het wordt een musical over de Openbaring, ‘ Draken van mensen’. Dat past goed in de tijd van vandaag.
En ten slotte: Alice Bijlevelt heeft het idee geopperd om een bijbelleerhuis te maken. Dus niet een gesprekskring, maar een vorm van ‘les’. En dan bijvoorbeeld eerst de intro’s in de bijbelboeken. Dus de eerste avond wordt dan: ‘Intro in Genesis. Wat staat er, hoe is het bij elkaar gezet en wat heb je eraan?’ Het gaat dus om dingen die je misschien of waarschijnlijk niet weet. Zie de bijdrage van Alice op een volgende gemeentebrief.
Graag hoor/ lees ik wat van u. Er wordt vaak niet gereageerd en dat stimuleert niet altijd wat nieuws op te zetten. We hopen dat het zo gaat lukken! Het is de bedoeling om de activiteiten ook open te stellen voor niet-kerk-leden.
Ik schrijf het bovenstaande voor de uitvaart en condoleance van Rozemarijn Scheenhart, Diefdijk 13. Vaak noemden we haar naam in de gebeden. We staan met lege handen, maar niet met een leeg hart. Voor allen: nabijheid gewenst.
Hartelijks, ds. Piet van Midden.

Aanmelden kerkdienst

Aanmelden voor het bijwonen voor kerkdiensten in augustus via: aanmeldenkerkdienst@gkschoonrewoerd.nl of bellen met Bep van Zanten. Graag voor vrijdagavond 20.00 uur.

Extra collecte noodhulp Haïti

De bevolking van Haïti werd 14 augustus 2021 getroffen door een zware aardbeving. Er zijn inmiddels meer dan 2200 doden en ruim 12.000 gewonden geteld. De verwoesting is enorm: 53.000 huizen vernietigd en 77.000 huizen en 260 scholen beschadigd. Kerk in Actie is noodhulp gestart via het internationale kerkelijk netwerk. Uw steun voor Haïti is hard nodig! Het epicentrum van de aardbeving (7,2 M) lag 125 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Vooral het zuidwestelijk schiereiland werd getroffen. Hier hebben mensen geen toegang tot water, voedsel, communicatie, vervoer en elektriciteit. Hulp is dringend nodig maar komt moeilijk op de plek van bestemming doordat wegen zwaar beschadigd zijn.
Uw steun is hard nodig!
Kerk in Actie biedt via het internationale kerkelijk netwerk ACT Alliance steun aan Haïtiaanse kerken en organisaties om direct noodhulp te geven. Er is dringend behoefte aan tenten, kleding, voedsel, zeep en waterfilters voor schoon drinkwater.
Uw hulp helpt!!
Aardbevingen en orkanen teisteren Haïti regelmatig. Dat investeren in goede wederopbouw werkt blijkt uit de hulp na de aardbeving van 2010 en na orkaan Matthew in 2016. Toen bouwde Kerk in Actie via ACT rampbestendige huizen. Deze huizen staan nog steeds overeind, ook in het huidige aardbevingsgebied.
Dit doet Kerk in Actie met uw geld: Met uw donatie ondersteunt u het werk in Haïti en soortgelijk werk van Kerk in Actie. Via het internationaal kerkelijk netwerk zijn inmiddels 1.000 hygiënepakketten en 500 nood/bouwpakketten uitgedeeld. Daarnaast heeft herstel van waterbronnen prioriteit. Door gebrek aan schoon water kunnen ziektes uitbreken.
Bid voor Haïti!!!
Van harte aanbevolen, de diaconie

Saarmund contacten

Het afgelopen jaar hebben al heel wat zaken, die regelmatig plaatsvonden, zich moeten aanpassen aan de regels ons door Covid19 opgelegd. Zo ook onze contacten met de partner gemeente in Saarmund. “Normaal” gesproken hadden wij hen willen ontvangen in mei 2020!! Nou, dachten we, dat gaat niet door, dan maar in mei 2021. Inmiddels is mei alweer lang voorbij zonder dat we onze vrienden hier in Schoonrewoerd hebben kunnen verwelkomen. We hebben afgesproken dat we ons vizier nu gaan richten op mei 2022.
Dat ze niet hier geweest zijn dat wil niet zeggen dat er geen contacten zijn. Berichtjes en telefoontjes worden uitgewisseld en dan hoor je dat hun verhaal identiek is aan het onze. We hebben gelukkig niet vernomen dat er in de kennissenkring mensen zeer ernstig ziek zijn geweest als gevolg van Corona. Als we het nieuws volgen dan horen we dat de situatie bij onze oosterburen vergelijkbaar verloopt met hetgeen waar wij ons ook aan moeten houden.
Dus: met een positieve blik zien we uit naar mei 2022.
Namens de Saarmundcommissie, Arie de Ruijter.

Terug naar overzicht