Gemeentebrief 2020-47

Geplaatst op:

Gedachtenisdienst

Zondag 22 november is de ‘Laatste zondag van het kerkelijk jaar’. Voorgangers in deze bijzondere dienst zijn ds. Piet van Midden en kerkelijk werker Jannie van den Berg-Kersbergen. We gedenken de gemeenteleden die het afgelopen jaar gestorven zijn: Anneke den Hartog-Heinen, Teunis den Hartog, Ria Poldervaart, Gerrit den Hartog en Henny van der Welle-van de Veen. Hun familie is voor deze gedachtenisdienst uitgenodigd en voor hen zijn plaatsten gereserveerd. Voor de overige plaatsen kunt u, kunnen jullie je opgeven bij Bep van Zanten. In deze dienst zullen kaarsen worden aangestoken voor hen die het afgelopen jaar zijn overleden, maar ook één voor allen die nog maar kort of al een langere tijd geleden zijn overleden, hen die we niet bij name zullen noemen. U kunt thuis, of waar u ook bent, een kaarsje klaar zetten en deze gelijk met de laatste kaars aansteken om zo uw geliefde(n) te gedenken. Allen een gezegende dienst gewenst.
‘Mooi is de dag waarop jij wordt genoemd
waarop een kaarsje brandt voor jou
mooi is de dag waarop jij leeft als gisteren
jij bent wel uit onze tijd gegaan
maar leeft in die andere, eeuwige tijd van de liefde.’
Jannie van den Berg-Kersbergen

Van onze dominee

Je hebt heel wat speciale ‘jaren’. Een burgerlijk jaar / kalenderjaar. Een belastingjaar. Een boekjaar. Een kerkelijk jaar; en je hebt zomaar met verschillende jaren te maken. Het kerkelijk jaar loopt van de eerste advent tot de zondag van de Voleinding, waarop de gestorvenen worden genoemd. Dat is dit jaar op 22 november en daarover heeft Jannie van den Berg in deze gemeentebrief geschreven. 29-11 is het dus eerste van de vier adventszondagen. Dat valt dus altijd vóór Sinterklaas. Kerst heeft een vaste datum: 25 december. Maar in de kerk begint die feestdag eigenlijk op de avond ervoor, dus op onze kalender 24 december, als het donker is. Geheel volgens het bijbelse gebruik: ‘Het werd avond en morgen.’ We gaan van de avond naar de morgen toe en we komen niet in de nacht terecht. Daarom vieren we Sinterklaas op 5 december, ’s avonds als het donker is. Dan is het kerkelijk al 6 december, want dat is de sterfdag van Sint Nicolaas. Daar is later zijn geboortedag van gemaakt, toch wat gezelliger voor kinderen. Met Pasen is dat precies zo. Pasen heeft een vaste dag, een zondag, maar geen vaste datum op de kalender. De paasdatum bereken je vanaf 21 maart. Het is de eerste zondag na de eerste volle maan na of op 21 maart. 22 maart is dus de vroegste datum. Ook daar geldt: het is in de kerk al zondag als de kalender nog een zaterdag aangeeft. Net als in de synagoge dus: de sabbat begint op vrijdagavond, als het donker wordt. Wanneer die exact begint, is dus steeds anders, maar het staat in vrijwel elke joodse krant. Ik zit dit jaar niet zo dik in de adventsdiensten: alleen zondag 13 december. En dan kerstnacht, kerstmorgen en oudjaar. Dat heeft te maken met het rooster dat al meer dan een jaar in het vooruit wordt gemaakt. Niet elke afspraak kun je zomaar afzeggen. Binnenkort beginnen we aan het rooster van 2022. Deo Volente, zeg ik er maar bij.
En van geheel andere orde: als u me nodig hebt, etc. etc.: gewoon even appen of bellen. M’n adres en nummer staan in het jaarboekje.
Hartelijks, ds Piet van Midden

Afscheid

Afgelopen drie jaar mocht ik bij u werken als kerkelijk werker. Eerst naast ds. Gerlinde van den Berg en later alleen. Ik ben dankbaar voor uw vertrouwen, openheid en gastvrijheid. Zondag 29 november zal ik in de morgendienst officieel afscheid van u als gemeente nemen. Door de beperkingen, die er zijn, zal dat anders gaan dan anders. Komende week, van maandag 23 november tot en met vrijdag 27 november, loop en rijd ik door de gemeente om een kaart van Harry en mij in uw brievenbus te doen. Gemeenteleden die ver buiten de grenzen wonen krijgen een kaart via de post. Voor pastoraat kunt u terecht bij ds. Piet van Midden, uw wijkouderling, pastoraal medewerker of één van de diakenen. Het gaat u allen goed … en houd moed! Een bemoediging met de woorden van Jacqueline Roelofs-van der Linden:
Eén ster
maakt de lucht minder dreigend
Eén kaars
maakt de nacht minder zwart
Eén hand
maakt de weg minder eenzaam
Eén stem
maakt de dag minder stil
Eén vonk
kan een begin van nieuw vuur zijn
Eén noot
het begin van een lied
Eén kind
het begin van een toekomst …
Jannie van den Berg

Interview

Interview met Ds. Piet van Midden op donderdag 26 november om 18.30 uur op Kerkdienstgemist.nl, ja, u leest het goed: een live-interview! Zo kunnen we in tijden van afstand toch dicht bij elkaar komen en elkaar leren kennen. Onze welbekende journalist, Gijs Kool, gaat het interview afnemen en de uitzending wordt muzikaal ondersteund op het orgel door Johan de Leeuw. Kijk en luister! En ook: stuur uw vragen in… tot woensdag 25 november mag u vragen inleveren voor het interview. Een mailtje naar: scriba@gkschoonrewoerd.nl of een briefje in de brievenbus bij de kerk en we geven uw vraag door.
Dus: donderdag 26 november 18.30 uur: leer ds. Piet van Midden beter kennen via Kerkdienstgemist.nl.

Sirkelslag-kids

Op vrijdagavond 20 november doen wij, net als vorig jaar, weer mee aan Sirkelslag-kids. Een landelijk spel georganiseerd voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Alle (club)kinderen hebben inmiddels een uitnodiging gehad. De kinderen worden deze keer uitgedaagd om op reis te gaan met Paulus. Ze moeten zelf van thuis een rugzakje meenemen met 5 opgegeven attributen die nodig zijn om de spellen te spelen.
Door de PKN en JONG-Protestants wordt dit spel, zolang de maatregelen betreft corona het toelaten, van harte aanbevolen. Tot nu toe zijn er voor deze groep kinderen geen bezwaren en hebben wij alle nodige voorbereidingen getroffen. De avond gaat van start met een gezellige frietmaaltijd. Ook dit zal met de grootste aandacht worden verzorgd binnen de richtlijnen van het RIVM. Ben je tussen 8 en 12 jaar oud en wil jij ook meedoen? Meld je dan nog snel aan bij Agnes of Christel.
Wij zien uit naar weer een gezellige en inspirerende avond!!
Agnes, Liesbeth, Gerard en Christel

Livestream Sing-in Leerdam

Op zondagavond 29 november organiseert Sing-in Leerdam een ‘thuis’ Sing-in met behulp van een livestream. Het thema is ‘Hoop’. Het zal u/jou dan ook waarschijnlijk niet verbazen dat o.a. ‘Toekomst vol van hoop’ van Sela in het programma is opgenomen. God heeft ons een toekomst vol van hoop beloofd en Hij leidt ons door het leven heen! Hoe moeilijk dit ook soms is..
De livestream zal uitgezonden worden via het YouTubekanaal van het comité zelf: Sing-in Leerdam. Van 19.30 uur tot 20.30 uur kunt u dit thuis volgen en uit volle borst meezingen.

De jeugdclub

De jeugdclub is weer in volle gang bezig. Misschien heeft u al iets in de kerk zien staan. We hebben op de jongste club, dat is groep 4 tot en met groep 7, tot nu toe 19 kinderen. Dus een hele gezellige volle boel is het op dinsdagavond in het jeugdhonk. De laatste keer hebben de kinderen een prachtig herfststuk gemaakt. Daar hebben we een paar foto's van gemaakt zodat u ook kunt zien hoe gezellig het is om samen met de jeugd bezig te zijn. We beginnen elke avond met een bijbelverhaal wat door de kinderen zelf wordt voorgelezen, daarna komen de notulen van de vorige avond aan bod die ook door een kind wordt gemaakt en na wat lekkers en drinken doen we wat leuks wat varieert van een spel, een bingo, knutselen of iets anders. We hebben een zeer afwisselend programma. Heeft u nog leuk knutselmaterialen wat u weg wilt doen dan houden we ons zeker aanbevolen.
De jeugdclubleiding Ina, Gerard en José.

Terug naar overzicht